Friday, April 10, 2015

Stenrik på dina pengar?

Saxat från apg29.nu


Tidningen Dagen har publicerat en lista på världens tio rikaste pastorer.

Den amerikanske tv-predikanten Benny Hinn har kritiserats för sin rika livsstil. Men i jämförelse med de nigerianska pastorerna David Oyedepo och Chris Oyakhilome ligger han i lä. De har flera hundra miljoner kronor – och de anses predika en extrem framgångsteologi.

Billy Graham femma

Här är listan på pastorerna. Många av dem är extremt kända, också i Sverige. Lägg märke till att den näst intill helgonförklarade världsevangelisten Billy Graham ligger på femte plats.

Världens tio rikaste pastorer:
  1. David Oyedepo (Nigeria) – Egenkapital: Drygt 1,3 miljarder kronor
  2. Chris Oyakhilome (Nigeria) – Egenkapital: 450 miljoner kronor
  3. Benny Hinn (USA) – Egenkapital: 375 miljoner kronor
  4. Creflo Dollar (USA) – Egenkapital: 241 miljoner kronor
  5. Billy Graham (USA) – Egenkapital: 224 miljoner kronor
  6. T. D. Jakes (USA) – Egenkapital: 161 miljoner kronor
  7. T.B. Joshua (Nigeria) – Egenkapital: 134 miljoner kronor
  8. Matthew Ashimolowo (Nigeria) – Egenkapital: 89 miljoner kronor
  9. Chris Okotie (Nigeria) – Egenkapital: 89 miljoner kronor
  10. Joseph Prince (Singapore) – Egenkapital: 45 miljoner kronor

Framgångsteologi

Dessa pastorer predikar ofta framgångsteologi. Mikael Stenhammar berättar i Dagen att det predikas att tro och materiell rikedom hör ihop. Och det verka ju fungera – för pastorerna som blir extremt rika när medlemmarna ger bort sina pengar till dem!
I Sverige, men även i många andra länder, har kritiken mot framgångsteologi varit stark. Men den vinner mark. Bland de som rör sig i dessa sammanhang finns det två typer av människor, dels de som verkligen tror att det som predikas är sant, dels de som vet att undervisningen inte är rätt, men som håller tyst eftersom de har allt för mycket att förlora, säger Mikael Stenhammar i Dagen.

Bli miljonär ge mycket?

Men denna sorts framgångsförkunnelse när det gäller pengar förekommer också i Sverige. För ett tag sedan kunde vi höra i den kristna tv-kanalen Kanal 10 den danske pastorn Jens Garnfeldtuppmana människor om de gav tusen kronor så skulle de få tusenfalt tillbaka. Alltså om de gav tusen kronor så skulle de få en miljon tillbaka...
Jag har inte hört att det blev några miljonärer från det mötet. Antingen gjorde de inte som pastorn sa och gav inget eller så fungerade det inte...

Parlamentsnivå

I Storbritannien utreder myndigheterna hur Winners Chapel samlar in pengar från sina medlemmar och i Kenya har frågan om kollekt samt kyrkornas vilja att betala skatt lyfts till parlamentsnivå.

Ekonomiska under

Nu säger jag inte att Gud inte kan göra ekonomiska under. Det kan han, och han gör det, men allt sker av nåd, inte av gärningar. Det blir gärningar om du tror att du ska få mycket för att du ger mycket.
Hebr 13:5
Lev inte för pengar, utan nöj er med vad ni har. Gud har själv sagt: Jag ska aldrig lämna dig eller överge dig.
Jag är övertygad om att lever vi i ett överlåtet liv åt Herren och tjänar honom då kommer han också att förse med allt vad vi behöver.
Hemligheten med de ekonomiska undren är att vi har gett vårt liv till Jesus, har honom som Herren och tjänar honom, inte att vi i laggärningar ger massa pengar i förhoppning över att få mer.

No comments:

Post a Comment