Thursday, April 30, 2015

Andens dop och tungotalet

www.apg29.nu   2015-04-30

Att tungotalet är ett tecken på att man är andedöpt ser vi med exemplet i Cornelius hus.


För att kunna bli döpt i Den helige Ande måste du tro på Jesus och vara frälst. På samma sätt kunde Den helige Ande inte komma till jorden förrän Jesus hade dött och uppstått och tagits upp till himlen. 
Joh 16:7
Men jag [Jesus] säger er sanningen: Det är för ert bästa som jag går bort. För om jag inte går bort, kommer inte Hjälparen till er. Men när jag går bort ska jag sända honom till er.
 
Det var på grund av Jesus fullbordade verk som Den helige Ande kunde komma. På samma sätt kan du inte ta emot Den helige Ande förrän du har tagit emot Jesus och är frälst.

Andens dop innan vattnets dop

Men man kan bli andedöpt innan man blir döpt med vatten. Detta finns det exempel på i Apostlagärningarna med händelsen i Cornelius hus. Där kom människor till tro på Jesus och blev andedöpta när de lyssnade på Petrus innan de var döpta i vatten.
Den helige Ande föll över dem och de började tala i tungor innan de hade hunnit bli döpta till Kristus i vatten. 
Att de kunde bli andedöpta innan dopet i vatten avslöjar tydligt att dopet inte frälser utan det är Jesus som frälser. Hade dopet varit frälsande då hade de inte kunnat bli andedöpta innan de var döpta.
Du kan alltså bli andedöpt innan du har blivit döpt i vatten, men aldrig kan du bli andedöpt innan du är frälst. Skulle någon påstå att du kan bli andedöpt innan du är frälst då vet du att det är en villolära och att det inte stämmer med bibeln.

Frälst för att bli andedöpt

För att kunna blir döpt i den helige ande måste du vara frälst. Den helige Ande är en gåva som du tar emot utan att ha gjort något för att förtjäna den. Du tar emot Den helige Ande i tro, öppnar munnen och börja tala i tungor. Det är på det sättet man får Den helige Ande och blir andedöpt. 

Tecknet på andens dop är tungotalet

Tecknet på att man är andedöpt är att man talar i tungor. Alla människor som är andedöpta, som har tagit emot den helige ande, kan tala i tungor om de vill. Man kan alltså inte säga att man inte kan tala i tungor utan man kan tala i tungor om man vill. 
Det är alltså obiblisk att säga: Jag är andedöpt men jag kan inte tala i tungor. Det riktiga och bibliska är att säga: Jag är andedöpt och jag kan tala i tungor.
Apg 10:45-47
De troende judarna som hade följt med Petrus häpnade över att den helige Andes gåva blev utgjuten också över hedningarna, 46 eftersom de hörde hur de talade i tungoroch prisade Gud.
 
Att tungotalet är ett tecken på att man är andedöpt ser vi också med exemplet i Cornelius hus. De förstod att hedningarna var döpta i Den helige Ande på grund av att de talade i tungor. 
Hade de inte talat i tungor då hade de inte vetat om de var döpta i Den helige Ande eller ej. Men tungotalet var ett bevis på att de var döpta i Den helige Ande. 

Enligt Petrus var beviset tillräckligt

Om Petrus kunde nöja sig med att detta var tillräckligt bevis då borde vi också kunna nöja oss med att det är ett tillräckligt bevis på att man har blivit döpt i Den helige Ande.
Vi skall inte göra om bibelordet med våra egna värderingar idéer och åsikter eller erfarenheter utan vi skall tro på det skrivna ordet och handla därefter. Gör vi det då kommer vi också får det som utlovat är.

Alla kan tala i tungor

Det finns de som rycker loss bibelverser för att på så sätt hindra människor att bli döpta i den helige
Ande och tala i nya tungor. De borde skämmas.

1 Kor 12:30
Alla har väl inte gåvor att bota sjuka? Alla talar väl inte tungomål? Alla kan väl inte uttyda?
När man då talar om att tungotalet är ett tecken på att du har blivit döpt i Den helige Ande då kommer det alltid någon person som ett brev på posten och slänger det citerade bibelordet här ovan i ansiktet på folk att alla inte talar i tungor. 
De rycker loss en bibelvers ur sitt sammanhang och försöker bevisa sin falska tes och villolära. De försöker hindra människor att bli döpta i den helige Ande och börja tala i tungor. Dom borde skämmas.

Bibelversen i sitt sammanhang

Om du läser det citerade bibelordet i sitt sammanhang då ser du att Paulus talar om att tjänstgöra med tungotal i församlingen. I församlingens möten kan inte alla tjänstgöra i tungotal. Vilket du ser i två verser innan:
1 Kor 12:28  
Gud har i församlingen för det första satt några till apostlar, för det andra några till profeter, för det tredje några till lärare, sedan några till att göra kraftgärningar, andra till att få gåvor att bota sjuka, till att hjälpa, styra och tala olika slags tungomål.
Du kan inte rycka loss ett bibelord ur sitt sammanhang och bygga en lära på den. Då blir det en villfarelse, vilseledande och till och med kan det bli en villolära.


Den helige Ande är en gåva

Alla kan tala i tungor om man är frälst och tror på Jesus och är döpt i den helige Ande. Men alla kan inte tjänstgöra i tungotal i församlingens möten.
Hindra inte folk att ta emot den helige Ande och tala i tungor. Nej, tro på bibelordet och ta själv emot den helige Ande och börja tala i tungor. 
Den helige Ande är en gåva till dig. Och en gåva tar man emot. Man förtjänar inte den, man får den av nåd och man tar emot den i tro.
1 Kor 14:39  
Alltså, mina bröder, var ivriga att profetera och hindra inte tungomålstalandet.


No comments:

Post a Comment