Sunday, April 19, 2015

Hur församlingen förenas med Jesus - Uppryckandet

Guds Ords tillförlitlighet

Mycket av Guds Ord ifrågasätts. Man talar om att det finns olika uppfattningar vilket vi då förväntas ha respekt för. Det kan ligga något i det. Men själv känner jag en helig fruktan inför Guds Ord. Det jag inte förstår vill jag lämna till dess jag förstår det. Guds Ord är inte bara en skrift för mig, det är en person. Och en person med mycket auktoritet och insikt, vars uppfattning jag vill behandla - med stor respekt.


En lära som ifrågasätts mer och mer just nu är bibelns undervisning om uppryckandet av församlingen. Jag tror på ett uppryckande av församlingen eftersom bibeln är mycket tydlig i ämnet.


De bibelböcker jag kommer att röra mig i är främst Lukasevangeliet, 1 Korintierbrevet, Tessalonikerbreven samt Apostlagärningarna. Det finns även en hel del angränsande undervisning i andra bibelböcker där man kan finna "skrift som förklarar skrift". Exempel är 2 Pet 2:4-10, Upp 14.



Gamla Testamentet om uppryckandet


Intressant jämförelse mellan Jesaja och 1 Tessalonikerbrevet (svart, inom parentes), som visar på likheter.

Jes 26:19 ställt mot 1 Tess 4:16-17 (återkommer längre ner som huvudtext)

Dina döda ska bli levande, mina dödas kroppar ska uppstå. (Och först ska de i Kristus döda uppstå). Vakna upp och jubla, ni som bor i stoftet, för din dagg är ljusets dagg, och jorden ska ge igen de avsomnade. Kom mitt folk och gå in i dina kamrar, stäng igen dörrarna efter dig. (sen ska vi som då ännu lever och har lämnats kvar bli jämte dem bortryckta på skyar upp i luften, Herren till mötesGöm dig ett litet ögonblick, till dess att vreden har gått förbi. För se HERREN kommer ut ur sin boning för att straffa jordens invånare för deras missgärning. (Ty Gud har inte bestämt oss till vrede utan till att vinna frälsning genom vår Herre Jesus Kristus)


Jesu undervisning om uppryckandet


Luk 17:27-34 Jesu egna ord

"Och som det skedde på Noas tid, så ska det också ske i Människosonens dagar: människorna åt och drack, män tog sig hustrur, och hustrur gavs åt män, ända till den dag då Noa gick in i arken;  då kom floden och förgjorde dem allasammans. På samma sätt, som det skedde på Lots tid: människorna åt och drack, köpte och sålde, planterade och byggde, men på den dag då Lot gick ut från Sodom regnade eld och svavel ned från himlen och förgjorde dem allasammans, alldeles på samma sätt ska det ske den dag då Människosonen uppenbaras. Den som den dagen är på taket och har sitt bohag inne i huset, han ska inte stiga ner för att hämta det; inte heller ska den som är ute på marken vända tillbaka. Kom ihåg Lots hustru. Den som står efter att vinna sitt liv, han ska mista det; men den som mister det, han ska rädda det. Jag säger er: Den natten ska två ligga i samma säng; den ene ska bli upptagen, den andre ska lämnas kvar. (Parallellställe finns i Matt 24)

En ska alltså bli upptagen, medan en annan som ligger i samma säng skall lämnas kvar. 
När ska denna "upptagning" ske?

När "Noa går in arken" och "Lot går ut ur Sodom". Läs gärna i 1 Mos kap 19 om hela händelseförloppet och även Abrahams förbön för Lot - som efter hand hade flyttat allt närmare och till slut bodde inne i Sodom.

Jesus varnar i v32 och säger "Kom ihåg Lots hustru". Det står att Lots hustru blev en saltstod då hon vände sig om och såg tillbaka mot staden. Det är en varning att ha hjärtat kvar i Sodom även om vi till det yttre kan se ut att ha lämnat världen och är med i en kyrka.


I Lots fall så kom änglarna och drog ut honom ur staden, troligtvis p g a Abrahams förbön. När änglarna kom dit så kom alla män i staden till Lots dörr och försökte tränga sig in för att begå homosexuellt våld på Lots "manliga gäster".


Paulus undervisning om uppryckandet


1 Kor 15:51-52

Se, jag säger er en hemlighet: Vi ska inte alla somna in, men vi ska alla förvandlas, i ett nu, på ett ögonblick, vid den sista basunens ljud. För basunen skall ljuda och de döda ska uppstå odödliga, och vi ska förvandlas.

Paulus förmedlar en av de hemligheter som indirekt har med församlingen att göra, som han har fått genom ett direkt ord eller i en uppenbarelse från Herren. Hemligheten som Paulus förmedlar här och som aldrig tidigare har varit uppenbarad eller känd, är att den sista församlingsgenerationen inte kommer att dö, utan kommer att att bli transformerad och förvandlad, och uppryckas tillsammans med de döda i Kristus som uppstår, för att möta Jesus på skyn. Vad gäller döda "i Kristus" och "på skyn", så framgår de sakerna av kommande skriftställen.


1 Tess 4:13-18

Vi vill inte lämna eder, kära bröder, i okunnighet om hur det förhåller sig med dem som avsomnar, för att ni inte ska sörja som de andra, de som inte har något hopp. För lika säkert som Jesus, som vi tror, har dött och har uppstått, lika säkert ska också Gud genom Jesus föra dem som är avsomnade fram jämte honom. Som ett ord från Herren säger vi er nämligen detta, att vi som lever och lämnas kvar till Herrens tillkommelse inte alls ska komma före dem som är avsomnade. För Herren ska själv stiga ner från himlen, och ett maktbud ska ljuda, en överängels röst och en Guds basun. Och först ska de i Kristus döda uppstå; sen ska vi som då ännu lever och har lämnats kvar bli jämte dem bortryckta på skyar upp i luften, Herren till mötes; och så ska vi alltid få vara hos Herren. Så trösta nu varandra med dessa ord.

Paulus säger: "vi vill inte lämna er i okunnighet" och "som ett ord från Herren säger vi er" och "så trösta nu varandra med dessa ord". Det betyder att det han säger här är mycket viktigt och angeläget. Det är alltså inte läge att ifrågasätta det som sägs här i bibeln.


v16 "Herren ska själv stiga ner från himlen". och v17 vi ska bli "bortryckta på skyar upp i luften".


Detta stämmer med vad som sägs i Apg kap 1:11. Där änglarna säger:

"Ni galileiska män, varför står ni och ser mot himlen? Denne Jesus, som har blivit upptagen från er till himlen, han ska komma igen på samma sätt som ni har sett honom fara upp till himlen.” 

Hur blev Jesus upptagen? det framgår i v9 "När han hade sagt detta, lyftes han inför deras ögon upp i höjden, och en sky tog honom bort ur deras åsyn". På samma sätt, på en sky, ska "Herren själv stiga ner från himlen", och vi ska bli bortryckta på skyar upp i luften, Herren till mötes.


Är församlingen kvar under vedermödan?


Ska församlingen, Jesu trolovade, vara kvar på jorden under det som kallas för vedermödan och efter det att personen Antikrist har trätt fram?


1 Mos 19:22  Ängeln säger till Lot angående Sodoms förstörelse:

Men skynda att fly undan dit; för jag kan inget göra, förrän du har kommit dit.”

1 Mos 29:25-28

På morgonen fick Jakob se att det var Lea. Då sa han till Laban: ”Vad har du gjort mot mig? Var det inte för Rakel jag tjänade hos dig? Varför har du bedragit mig så?” Laban svarade: ”Det är inte sed på vår ort att man ger bort den yngre före den äldre. Låt nu dennas bröllopsvecka gå till sitt slut, så vill vi ge dig också den andra, mot det att du gör tjänst hos mig i ännu ytterligare sju år.” Och Jakob samtyckte till det och lät hennes bröllopsvecka gå till sitt slut. Sen gav han honom sin dotter Rakel till hustru. 

Luk 21:25-28

Och tecken ska ske i solen och månen och i stjärnorna, och på jorden ska ångest komma över folken, och de ska stå rådlösa vid havets och vågornas dån, då nu människor ger upp andan av förskräckelse och ängslan för det som ska övergå världen; för himlens makter ska bäva. Och då ska man få se ’Människosonen komma i en sky’, med stor makt och härlighet. Men när detta börjar ske, då må ni resa er upp och lyfta upp era huvuden, för då närmar sig er förlossning.”

Här framgår att straffdomen mot Sodom inte kunde starta förrän Lot lämnat staden! Vidare undervisar bibeln om en bröllopsvecka som ska gå till sitt slut. För att få in en bröllopsvecka från det att uppryckandet skett, så måste det ske vid ingången till Daniels sista årsvecka. Det framgår också att när allt som ska komma över jorden den sista tiden börjar att ske, då ska vi lyfta upp våra huvuden! Vi ska inte behöva kämpa med ängslan för att klara oss genom hela vedermödan och Antikrists skräckvälde.


1 Tess 1:10

..,och till att vänta hans Son från himmelen, honom som han har uppväckt från de döda, Jesus, som räddar oss undan den kommande vredesdomen.

 Tess 5:1-5 (Direkt fortsättning på ovanstående stycke i Tess 4:13-18)

Vad åter angår tid och stund härför, så behövs det inte att jag skriver om det till er, kära bröder. För ni vet själva nogsamt att Herrens dag kommer som en tjuv om natten. Bäst de säger: ”Allt står väl till, och ingen fara är på färde”, då kommer plötsligt fördärv över dem, som födslovåndan över en havande kvinna, och de ska med säkerhet inte kunna fly undan. Men ni, kära bröder, ni lever inte i mörker, så att den dagen kan komma över er som en tjuv; ni är ju alla ljusets barn och dagens barn. 

Vedermödan beskrivs som ett fördärv som kommer över världen, och den beskrivs även som en kvinnas plötsliga födslovärkar, något som man "med säkerhet inte kan fly undan". Det här låter inte som något som Kristus vill att hans trolovade ska drabbas av.


Paulus säger till Tessalonikerna att "det behövs inte att jag skriver om det till er" och "ni vet nogsamt att Herrens dag kommer som en tjuv om natten", och i nästa andetag ytterligare att "den inte kan komma över dem som en tjuv" då de är ljusets barn. Det verkar för mig som att den första församlingen förstod undervisningen om uppryckandet mycket tydligt. Den var inte något invecklat utan något ganska okomplicerat att förstå. Är den så enkel och självklar att vi missar den? 

2 Tess 2:1-12
I fråga om vår Herres, Jesu Kristi, tillkommelse, och hur vi ska församlas till honom, ber vi er, käre bröder, att ni inte — vare sig genom någon ”andeingivelse” eller på grund av något ord eller något brev, som förmenas komma från oss — så hastigt låter er bringas ur fattningen och förlora besinningen, som om Herrens dag redan stod för dörren. Låt ingen bedra eder på vad sätt det vara må. För först måste avfallet ha skett och ”Laglöshetens människa”, fördärvets man, ha trätt fram, vedersakaren, som upphäver sig över allt vad gud heter, och allt som kallas heligt, så att han tar sitt säte i Guds tempel och föreger sig vara Gud. Kommer ni inte ihåg att jag sa er detta, medan jag ännu var hos er? Och ni vet vad det är som nu håller honom tillbaka, så att han först när hans tid är inne kan träda fram. Redan är ju laglöshetens hemlighet verksam; endast måste den som ännu håller tillbaka först skaffas ur vägen. Sen ska ”den Laglöse” träda fram, och honom ska då Herren Jesus döda med sin muns anda och tillintetgöra genom sin tillkommelses uppenbarelse — honom som efter Satans tillskyndelse kommer med lögnens alla kraftgärningar och tecken och under och med orättfärdighetens alla bedrägliga konster, för att bedra dem som går förlorade, till straff därför att de inte gav kärleken till sanningen rum, så att de kunde bliva räddade. Därför sänder också Gud över dem villfarelsens makt, så att de sätter tro till lögnen, för att de ska bli dömda, alla dessa som inte har satt tro till sanningen, utan funnit behag i orättfärdigheten. 

När det gäller begreppet Herrens dag som nämns i v2, så är det ett begrepp som beskriver den sista tidens domshandlingar av Gud, en vredens tid (Sef 1:15-18) i samband med Jesu andra tillkommelse, då Jesus kommer fysiskt åter till jorden och sätter sina fötter på Oljeberget (Sak 14:4). Paulus ville inte att Korintierna skulle förlora besinningen som om Herrens dag redan var på gång vid tiden för författandet av detta brev. Först måste ett avfall ske och fördärvets man ha trätt fram, det är Antikrist. Enligt Paulus undervisning hålls denne tillbaka av något som först måste skaffas ur vägen för att han ska kunna träda fram.


Paulus säger till Tessalonikerna att "de vet" vad som håller honom tillbaka. Det verkar inte för dem vara någon mystik kring detta utan något enkelt och självklart. Kan det vara någonting annat än just att församlingen "går in i arken" och "ut ur Sodom" - innan domens tid kan ta sin början?

När kom floden på Noas tid, och när kom svavelregnet på Lots tid? Vad var syftet med floden och svavelregnet och vilka drabbades respektive drabbades inte av dessa katastrofer?

För övrigt intressant att vår käre Herre Jesus ska döda människan Antikrist med sin muns anda.



Om man inte vill tro på uppryckandet


Om det inte ska ske ett uppryckande - hur ska vi som är Lammets trolovade och som har gjort oss redo för bröllop och klätt oss i fint vitt linne - samlas till Lammets bröllop?


Om det inte blir ett uppryckande av den del av församlingen som lever kvar i ändens tid, så måste man förvänta sig att församlingens återförening med Jesus, med händelsen Lammets bröllop, ska ske på jorden. Den undervisningen har jag svårt att förstå och svårt att finna igen i bibeln. Jesus ska när han synligen återkommer till jorden, sätta sina fötter på Oljeberget i Israel, det säger Sakarja bok.


Exempel på uppryckanden i Bibeln


Uppryckanden eller bortryckanden finns beskrivna inträffade i Gamla Testamentet:

1 Mos 5:24
Sedan Hanok så hade vandrat i gemenskap med Gud, såg man honom inte mer, för Gud tog honom bort.
2 Kung 2:11
Under det att de nu gick och talade, syntes plötsligt en vagn av eld, med hästar av eld, och skilde de båda från varandra; och Elia for i stormvinden upp till himlen.
Hebr 7:1
Denne Melkisedek, som var konung i Salem och präst åt Gud den Högste — han som gick Abraham till mötes, .......denne som står där utan fader, utan moder och utan släktledning, utan början på sina dagar och utan slut på sitt liv.

I Nya Testamentet finns följande händelser om uppväckande /uppryckande:


Matt 27:52-53

..,och många avsomnade heligas kroppar stod upp. De gick ut ur sina gravar och kom efter hans uppståndelse in i den heliga staden och uppenbarade sig för många. 

Apg 1:9  Guds uppryckande av Jesus
När han hade sagt detta, lyftes han (Jesus) inför deras ögon upp i höjden, och en sky tog honom bort ur deras åsyn.

Upp 12:5  Guds uppryckande av Jesus
Och hon födde ett gossebarn, som en gång ska styra alla folk med järnspira. Men hennes barn blev uppryckt till Gud och till hans tron.

Apg 8:39 Guds bortryckande av Filippus
Men när de hade stigit upp ur vattnet, ryckte Herrens Ande bort Filippus, och hovmannen såg honom inte mer, då han nu glad fortsatte sin färd. Men Filippus blev efteråt sedd i Asdod. 

Kor 12:2 Guds uppryckande av Paulus.
Jag vet om en man som är i Kristus, att han för fjorton år sedan blev uppryckt ända till tredje himlen; om det nu var till kroppen, eller om han var skild från sin kropp, det vet jag inte, endast Gud vet det. 








No comments:

Post a Comment