Saturday, March 7, 2015

Vet man eller "tror man bara" ?


"Det här skriver jag till er för att ni skall veta att ni har evigt liv, ni som tror på Guds Sons namn." (1 Joh 5:13).
"Men tron är en fast tillförsikt om det som man hoppas, en övertygelse om saker som man icke ser." (Heb 11:1)

Enligt de här bibelorden så betyder tron på Jesus att man vet saker. Den tro man har kan bli en övertygelse om sånt man (ännu) inte ser. Det man ser eller upplever med sina 5 sinnen behöver man inte (längre) tron för.


Tron är en inre säkerhet som inte har med yttre faktorer att göra. Man skulle kunna beskriva tron som ett extra sinne. Det har egentligen att göra med Gudskontakten som upprättas när man kommer till tro på Jesus.


Det stämmer inte med bibeln att man inte kan veta att Gud finns och att man tillhör Jesus. Det kan ju vara ett utslag av mänskligt tvivel, och för att nå en trons säkerhet så behöver man bestämma sig för att tro på bibeln som är Guds eget Ord. I början kan man behöva hjälp av någon annan kristen.

Fortsättningen av det första bibelordet ovan kommer här:

"Det här har jag skrivit till er, för att I ska veta att I har evigt liv, I som tror på Guds Sons namn. Och detta är den fasta tillförsikt vi har till honom, att om vi ber om något efter hans vilja, så hör han ossOch om vi vet att han hör oss, vad vi än ber om, så vet vi också att vi redan har det som vi har bett honom om i vår bön." (1 Joh 5:13-15)

Här säger bibeln att vi kan veta att vi får svar på våra böner om vi ber om något som stämmer med Guds vilja. Det betyder att vi måste kunna veta vad som är Guds vilja i olika frågor. Bibeln är väldigt tydlig med vad som är Guds vilja på olika områden. När man läser bibeln eller hör bibeln utläggas, så föds det tro på vad som är Guds vilja.

Det viktigaste är att börja tro på Jesus och att förstå att man behöver ge sitt liv till honom;

För om du med din mun bekänner Jesus vara Herre och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, då blir du räddad.För genom hjärtats tro blir man rättfärdig, och genom munnens bekännelse blir man räddad." (Rom 10:9-10)

I det vidare kristna livet, så kan vi veta att allt som Jesus sa och gjorde under sitt liv på jorden, t ex mirakler och helandeunder, är något han gör även idag. Vi tror med full visshet på det eftersom bibeln säger det. Ett ord som sammanfattar det här är;

"Jesus Kristus är densamme i går och i dag, så också i evighet." (Heb 13:8)

Skönt att veta var man har Gud och var man har Jesus. Det finns ingen nyckfullhet utan det går att lita på Gud.

De bibelorden om tro som jag nämnt och att man kan veta saker om Guds vilja och känna sig säker på svar på sin bön, är bara ett axplock från bibeln - som svämmar över av sådan undervisning.

Livet med Jesus går från att "smaka och se att Herren är god", till att komma in i ett liv i gemenskap med Gud och en personlig upprättelse, men med det följer också vad bibeln kallar "trons lydnad". Vi ska också vandra som han (Jesus) vandrade, säger bibeln.

//Björn

No comments:

Post a Comment