Monday, October 5, 2015

Hur kom bibeln till?

Många frågar sig hur bibeln kom till och hur vi kan säga att den är Guds Ord. Det intressanta är att bibeln själv ger oss undervisning om detta.

Bibeln består egentligen av 66 olika skrifter. Det är 39 skrifter i Gamla Testamentet och 27 skrifter i Nya Testatmentet. Gamla Testamentet brukar beskrivas som Mose och Profeterna. I nya Testamentet har vi de 4 Evangelierna och sedan de undervisande Breven samt slutligen Johannes Uppenbarelse som får betraktas som en profetbok. De 66 skrifterna anses vara Guds Ord och tilltal på ett sådant sätt att de med den helige Andes hjälp har utvalts att tillsammans utgöra kanon, d v s rättesnöre.

Bibeln själv säger på många ställen i Gamla Förbundet att Gud uppmanar personer att skriva upp (i en bok, på en tavla mm) de ord Gud talat till personen;

Jer 30:1-3
Detta är det ord som kom till Jeremia från HERREN; han sade: Så säger HERREN, Israels Gud: Teckna upp åt dig i en bok alla de ord som jag har talat till dig. Ty se, dagar skola komma, säger HERREN, då jag åter skall upprätta mitt folk, Israel och Juda, säger HERREN, och låta dem komma tillbaka till det land som jag har givit åt deras fäder; och de skola taga det i besittning.

Jes 30:8
Så gå nu in och skriv detta på en tavla, som må förvaras bland dem, och teckna upp det i en bok, så att det bevaras för kommande dagar, alltid och evinnerligen.

Hab 2:2
Och HERREN svarade mig och sade:
Skriv upp din syn,
och uppteckna den på skrivtavlor, med tydlig skrift,
så att den lätt kan läsas.

Vi ser detta även i det Nya Förbundet. Gud uppmanar i Uppenbarelseboken lärjungen Johannes att skriva upp det han får uppenbarat direkt från Jesus Kristus;


Upp 1:1-3
Detta är en uppenbarelse från Jesus Kristus, en som Gud gav honom för att visa sina tjänare, vad som snart ska ske. Och med ett budskap genom sin ängel gav han det till känna för sin tjänare Johannes,  som här vittnar och frambär Guds ord och Jesu Kristi vittnesbörd, allt vad han själv har sett. Salig är den som får uppläsa denna profetias ord, och saliga är de som får höra dem och som tar vara på, vad däri är skrivet; för tiden är nära.




Upp 1:9-11
Jag, Johannes, er broder, som med er har del i bedrövelsen och riket och ståndaktigheten i Jesus, jag befann mig på den ö som heter Patmos, för Guds ords och Jesu vittnesbörds skull. Jag kom i andehänryckning på Herrens dag och fick då bakom mig höra en stark röst, lik ljudet av en basun,  och den sa: ”Skriv upp i en bok vad du får se, och sänd den till de sju församlingarna i Efesus och Smyrna och Pergamus och Tyatira och Sardes och Filadelfia och Laodicea.” 
 


Upp 1:18-20
”Frukta inte. Jag är den förste och den siste  och den levande; jag var död, men se, jag lever i evigheternas evigheter och jag har nycklarna till döden och dödsriket.  Så skriv nu upp, vad du har sett, och skriv upp både vad som nu är, och vad som härefter ska ske. 


Upp 19:9
Och han sa till mig: ”Skriv: Saliga är de som äro bjudna till Lammets bröllopsmåltid.”



Upp 22:18-19
För var och en som hör de profetians ord, som står i denna bok betygar jag detta: ”Om någon lägger något till dem, så skall Gud på honom lägga de plågor om vilka är skrivet i denna bok.  Och om någon tar bort något från de ord som står i denna profetias bok, så ska Gud ta ifrån honom hans del i livets träd och i den heliga staden, om vilka är skrivet i denna bok.”



Bibeln själv säger genom Jesus i NTs evangelier att alla böcker i Gamla Förbundet vittnar om Jesus;

Luk 24:27
Och han började gå igenom Moses och alla profeterna och uttydde för dem vad som i alla skrifterna var sagt om honom.



Bibeln själv säger i NT att Moseböckernas författare är Moses själv;

Rom 10:5
Moses skriver ju om den rättfärdighet som kommer av lagen, att den människa som övar sådan rättfärdighet ska leva genom den.

Joh 1:45
Filippus träffade Natanael och sade till honom: ”Den som Moses har skrivit om i lagen och som profeterna hava skrivit om, honom har vi funnit, Jesus, Josefs son, från Nasaret.”



Bibeln själv säger att ingen profetia i det som bibeln kallar för "skriften" har framkommit av en människas vilja, utan genom att människor drivna av Anden talade vad som gavs dem av Gud;

2 Pet 1:19-21
Så mycket fastare står nu också för oss det profetiska ordet; och ni gör väl, om ni aktar därpå, så som på ett ljus som lyser i en dyster vildmark, till dess att dagen gryr, och morgonstjärnan går upp i era hjärtan.  Men det mån ni framför allt veta, att ingen profetia i något skriftens ord kan av någon människas egen kraft utläggas. För ingen profetia har någonsin framkommit av en människas vilja, utan därigenom att människor, drivna av den helige Ande, talade vad som gavs dem från Gud.



Här nedan framkommer genom bibeln själv och genom andra bibelns brev att Paulus skrivit olika brev, troligtvis hänvisas här bland annat till Galaterbrevet. Och att Paulus skrivit dessa brev efter den vishet som blivit honom given. De undervisande /uppmuntrande och förmanande breven till de församlingar som Paulus fött till liv, är av annan karaktär jämfört med t ex bibelns profetiska böcker. Men det är intressant att Paulus brev nämns i samma andetag som "de övriga skrifterna";

2 Pet 3:14-16
Därför, mina älskade, eftersom ni förbidar detta, ska ni med all flit sörja för, att ni må för honom befinnas vara obefläckade och ostraffliga, i frid.  Och ni ska hålla före, att vår Herres långmodighet länder till frälsning; så som också vår älskade broder Paulus har skrivit till eder efter den vishet som har blivit honom given.  Så gör han i alla sina brev, när han i dem talar om sådant, fastän visserligen i dem finnes ett och annat som är svårt att förstå, och som okunniga och obefästa människor vrångt uttyder, såsom de också gör med de övriga skrifterna, sig själva till fördärv.

/Björn Hellman

No comments:

Post a Comment