Wednesday, December 23, 2015

Därför provocerar abortvägrare


Barnmorskor som hävdar rätt till samvetsfrihet provocerar därför att de påminner oss andra om att samvetet finns och kan göra sig påmint. Det menar Charlotta Levay, som forskar inom sjukvård.


Det är i en text i Norrbottens-Kuriren som Charlotta Levay, docent i företagsekonomi vid Lunds universitet och vars forskning bland annat rör sjukvård och etik, skriver utifrån fallet med barnmorskan Ellinor Grimmark som vill avstå från att medverka vid aborter.

Levay menar att det liksom i andra länder är praktiskt fullt möjligt att tillgodose rätten till samvetsfrihet, borde det vara så också här.
"Att utföra aborter är knappast kärnan i en barnmorskas arbete. Det finns tillräckligt många kvinnor att förlösa för att hålla barnmorskor som inte vill utföra aborter fullt sysselsatta, och tillräckligt många barnmorskor som vill det för att ta hand om de kvinnor som söker abort."

Men, den här frågan är inte praktisk, utan handlar om något annat, konstaterar Levay. Den verkliga orsaken till att barnmorskan nekats anställning är inte tvingande personalplaneringsskäl utan att den som av samvetsskäl inte utför aborter "skulle uppfattas som en tyst förebråelse mot alla andra som gör det."
Men samvetet är ingenting exotiskt, skriver Levay, utan någonting djupt mänskligt.

"Samvetet märks ofta som en jobbig röst som bråkar med oss när vi gör någonting som vi innerst inne känner är fel. För den som framgångsrikt tystat alla pockande frågor kring aborter är det obekvämt när någon kommer och påminner om att de inte är oproblematiska."
Barnmorskor som då kräver sin rätt till samvetsfrihet stör idyllen, menar hon, och de bryter den tysta överenskommelsen om att aborter inte ska ifrågasättas.

"Den abortvägrande barnmorskan provocerar inte därför att hon är så ovanlig och extrem att vi inte kan förstå henne, utan därför att hon är en ovälkommen påminnelse om någonting många vet och känner men inte vill höra talas om eller dra konsekvenserna av", skriver Charlotta Levay.



Artikel av
Samuel Teglund
Tidningen Världen idag



No comments:

Post a Comment